​Twee weken geleden zijn we gestart met het testen van wasbare luiers. Lees hieronder of we daarmee doorgaan en waarom filmpjes maken niet is gelukt.

Afbeelding blog 'Hoe het is afgelopen met de wasbare luiers'

Tijdje geleden hebben we een proefpakket ontvangen van sennes.nl De luiers zijn bezorgd in een zakje met een gebruiksaanwijzing. Wanneer we de zak openen zien we verschillende luiers met een leuk printje. Ik moet toegeven dat deze er wel leuker uitzien dan de gemiddelde wegwerpluier. Hier word je toch helemaal vrolijk van? Er zijn verschillende systemen in wasbare luier-wereld maar dat ga ik niet allemaal opschrijven nu. Wij kiezen voor een pocketluier met kliksysteem. Het werkt echt simpeler dan ik dacht. De buitenluier is een verstelbare pocketluier, handig om aan te passen aan de broekmaat van je kindje. In die luier gaat een booster, een stuk stof die de urine opvangt. Mocht je kindje al vaste ontlasting hebben, dan kun je nog extra inlegvellen gebruiken. Deze vellen kunnen door de wc gespoeld worden. Alles gaat veel makkelijker dan we dachten. Booster in de luier en klaar is mama. Het ziet er super schattig uit.

Ondertussen wil ik foto’s en filmpjes voor jullie maken. Foto’s gaan goed, dat ben ik inmiddels wel gewend. Klik klik en de leukste deel ik op Instagram. Ik dacht dat doe ik ook wel even met filmen. Ik bedoel, kom op, Instagram staat vol met moeders die live gaan of die korte filmpjes delen op story’s. Ik ben een zelfverzekerde vrouw en ik heb wel wat camera-ervaring, maar dit was toch even anders. Ik voel me ineens zo bekeken en kwetsbaar en misschien ook wel ergens onzeker. Ik weet dat foto’s ook niet altijd een weergave van de werkelijkheid zijn, maar dit voelde toch een stapje verder. Ik wil niet steeds opnieuw filmen en dan uiteindelijk een gemaakt filmpje plaatsen. Maar eigenlijk wil ik ook niet een filmpje delen waar ik niet uit mijn woorden kom. Conclusie, dan maar geen filmpjes. Dus bij deze weten jullie waarom ik niet meer heb geplaatst dan een paar op story’s.

Goed, weer even terug naar de luiers. Na twee uur kreeg Liyana een nieuwe luier. Wij hadden toch een velletje gebruikt, deze ging in de prullenbak en booster ging eruit. De luier was nat. En nu? Een nieuwe pocketuier dan maar? Doen we. Maar wacht even, deze luier moet gewassen worden. Pieter en ik keken elkaar aan. En eigenlijk wisten we het direct. Dit gaan we niet doen. Sommige ouders kiezen voor wasbare luiers omdat wegwerpluiers belastend voor het milieu zijn. Maar onze wasmanden zitten altijd al vol, hier kunnen echt geen luiers meer bij. En waar moet ik ze ophangen? We hebben een wasrek in de kleedkamer en dan is het wel klaar. Uithangen zien we ook niet zitten. En als we ergens naar toe gaan, hebben we al genoeg aan onze luiertas. En wat moeten we aan de oppas vragen? Wil je alle luiers voor ons bewaren?

We proberen nog even door te zetten. Wanneer we Liyana een jurkje aandoen, ziet ze eruit als een pop. Echt een rond achterwerk, zo lief. In de draagzak voelt het ook goed. We hebben het gevoel dat Liyana eigenlijk extra wordt ondersteund. Yes, een pluspunt. Tevreden kijken Pieter en ik elkaar aan. Tot dat het nacht wordt. Liyana wordt een paar keer wakker, ze slaapt onrustig en ze heeft doorgelekt. Zonder iets te zeggen staan we op, pakken een washandje, maken haar schoon en we geven haar een wegwerpluier. En de wasbare luier, die gooien we even in de wastafel. Morgen weer een dag.

Aan de ontbijttafel schieten we in de lach. Wasbare luiers? Nee, dit is niks voor ons. We kunnen er lang of kort over schrijven, maar het is simpel. We denken met alle liefde aan het milieu maar we kunnen niet alles aanpassen. We vinden wegwerpluiers juist lekker handig. Na afloop hup in de prullenbak, waar je ook bent. Maar vooral dat wassen zien we gewoon niet zitten. Met zijn vieren hebben we al genoeg was, en het is nou ook niet echt onze bepaalde favoriete klus in huis. Sjouwen doen we ook niet, want onze wegwerpluiers worden keurig aan huis bezorgd, dus ook dat kan ons niet overtuigen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat de een beter of handiger is dan de ander. Of je een wegwerpluier wilt gebruiken voor je baby of een wasbare luier, het moet gewoon bij je passen. Een wasbare luier past niet bij ons, dat hadden we eigenlijk toch wel snel door.

Dat neemt niet weg dat we Sennes.nl alsnog bedanken voor de luiers.  We hebben in ieder geval weer iets nieuws geleerd. De luiers zelf zijn het probleem dus zeker niet, dus als je zelf wel fan bent van wasbare luiers, kijk zeker dan op de website want er staan hele leuke printjes tussen. (ook andere duurzame producten trouwens).

De waardering van sennes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 136 reviews.