Selecteer een pagina

4 Tips voor het gebruik van wasbare luiers

Als je overweegt om wasbare luiers te gebruiken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Kies het juiste type luier: Er zijn verschillende soorten wasbare luiers beschikbaar, waaronder pocketluiers, voorgevormde luiers en alles-in-één-luiers. Pocketluiers hebben een waterdichte buitenlaag en een zakje waarin je een inlegger kunt plaatsen. Voorgevormde luiers zijn voorgevormd en hebben een waterdichte buitenlaag. Alles-in-één-luiers hebben een ingebouwde inlegger en een waterdichte buitenlaag. Kies het type luier dat het beste bij jou en je baby past.
  2. Bereken hoeveel luiers je nodig hebt: Als je wasbare luiers wilt gaan gebruiken voor je pasgeboren kindje is het aan te raden om ongeveer 24 luiers in huis te hebben. Een pasgeboren kindje heeft vrij vaak ontlasting en wordt in het begin zo’n 8 keer per 24 uur verschoond. Voor 24 uur heb je dus al 8 luiers nodig. De dag erna heb je weer 8 luiers nodig en dan heb je er nog ongeveer 8 nodig voor de tijd die nodig is om de eerste 16 luiers te wassen en te drogen. Het hangt een beetje van het systeem dat je kiest af, wat je exact nodig hebt. Kies je voor een all-in-one (AIO) systeem, dan heb je 24 AIO luiers nodig. Kies je voor een pocketluiersysteem, dan heb je 24 pocketluiers nodig en 24 tot 48 inleggers of boosters. Voor de meeste kindjes heb je namelijk al vrij snel twee boosters per luier nodig. Kies je voor een snap-in-one (SIO) systeem, dan heb je 24 inleggers en 8 overbroekjes nodig. Kies je voor een tweedelig systeem dan heb je 24 voorgevormde luiers of vouwluiers nodig en 8 overbroekjes. In principe heb je dus 24 absorberende onderdelen nodig en ongeveer 8 overbroekjes. Kies je luiers die altijd helemaal in de was gaan, zoals bij AIO luiers en pocketluiers, dan heb je 24 complete setjes nodig.
  3. Was de luiers op de juiste manier: Wasbare luiers moeten regelmatig worden gewassen om ze schoon en hygiënisch te houden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat je luiers op de juiste manier worden gewassen. Was de luiers de eerste keer op 40℃ met wasmiddel. Was de luiers de 2e en 3e keer op lage temperatuur zonder wasmiddel. De 2e en 3e keer wassen kan je ook combineren met een was die je toch al draait. Stop ze bij je normale was in om onnodig wassen te voorkomen. De luiers hoeven tussen deze wasbeurten niet te drogen.
  4. Gebruik de juiste accessoires: Naast de luiers zelf is het ook handig om alvast wat inlegvellen in huis te halen. Eén rol of doos is in het begin genoeg. Geef je alleen borstvoeding, dan is een inlegvel voor de ontlasting niet nodig. Maar het is wel handig om je luier te beschermen als je af en toe een zalf smeert. Een luier verschonen zonder billendoekjes wordt lastig. Je kunt kiezen uit wegwerp of wasbare billendoekjes. Kies je voor wasbare billendoekjes dan is het handig om 25 tot 50 billendoekjes aan te schaffen. Je kunt deze droog bewaren of vochtig in een bakje. Een bewaarbakje is dus sowieso handig. Over het algemeen gebruik je voor het verschonen van een plasluier 1 wasbaar billendoekje. Voor poepluiers kun je het soms met één doekje af, maar vaak heb je er een paar nodig. 

De waardering van sennes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 186 reviews.